13 Ağustos 2013 Salı

Danielle Trussoni'den Melekbilim serisinin ilk kitabı : Asi Melekler


diyor Asi Melekler'in en başında Danielle Trussoni. II.Dünya Savaşı öncesinden sonrasına, milenyum başına, hatta ilk yüzyıl antik belgelerinden Orta Çağ papazlarına uzanan bir hikaye bu. New York'un hemen kıyısında, bir manastırda rahibe olan Evangeline'in sebebini bilmeden kaybettiği annesine, uzaktan güçlü korumasını hissettiği büyükannesine uzanan; onların karşısında yaşlılıktan tükenmiş olmasına rağmen eski bir manastırın, gizemli planların peşinde debelenen zengin Percival Grigori'ye ve onun emrinde ne anlama geldiğini bilmediği şeyler araştırırken kendinden çok daha büyük bir gerçeğe ulaşıp tüm bu insanları birbirine bağlayan sanat tarihçisi Verlaine'in hikayesi. 


Açık söyleyeyim, kitabı kütüphanede görüp de alırken düşündüğüm tek şey bunun da şu önceki okuduğum melekli kitap gibi bir tür Alacakaranlık-Vampir Günlükleri çakması bir eğlence olduğuydu. Mola vermiş olacaktım, kafamı rahatlatacaktım klasiklere geçmeden önce. Ne kadar da yanılmışım! Ve iyi ki de yanılmışım. Trussoni'nin kitabı koca bir araştırmanın sonucunda, özenle, tek tek iplikle işlenir gibi yazılmış gayet doyurucu bir öykü. Hele ki bunun bir serinin başlangıcı olduğunu öğrendiğinizde daha da ilgi çekici oluyor. Trussoni bu melekler olayına kendini mitolojiden, yaratılış öykülerine, kutsal kitaplardan, antik metinlere birçok kaynaktan edindiği bilgilerle oluşturduğu bir temele yerleştiriyor. Kitap için kendi gerçekliğini oldukça sağlam bir şekilde oluşturuyor. Açıp da onun bahsettiği metinleri okuyasınız geliyor, hakikaten de böyle mi yazıyormuş orada diye.
Hikayemiz esasında dünya üzerinde binyıllardır süren bir savaşı merkezine almış vaziyettte. Asi meleklerin dünyaya inerek insanlarla birleşip çoğaldıklarını, gizli bir tarikat gibi zenginlik ve refah içinde yaşarken dünya tarihindeki birçok olaya müdahale ettiklerini anlatıyor. Bunun sonucunda ölümlü insanlar da Melekbilim adında bir bilim dalı kuruyor ve çok sıkı eğitimlerden geçen, bir akademiye bile sahip olan bu bilim insanları asi meleklerin bu yeraltından müdahalelerine karşı savaşıyor bilgiyle ve azimle. Bu savaşın 1999 yılındaki etkilerini bir yandan rahibe Evangeline'in ve sanata tarihçisi Verlaine'in  ile Percival Grigori'nin bakış açısından okurken, 99'daki olayları etkileyen gerçekleri II.Dünya Savaşı yıllarında Paris'teki Melekbilim Akademisi'nde bir öğrenci olan Celestine'in anlattıklarından okuyoruz. Kitabın sonunda tüm bu öyküler, tüm bu karakterler bir araya geliyor zaten, pek çok şeyin su yüzüne çıkmasıyla birlikte.
danielle trussoni, kaynak:wikipedia
Danielle Trussoni Wisconsin Üniversitesi'nde tarih ve İngiliz Edebiyatı okumuş, Amerikalı bir yazar. İlk kitabı  Falling Through the Earth: A Memoir 2006'da oldukça iyi eleştirilerle karşılaştıktan sonra bu Melekbilim (Angelology) işine girişmiş. İlk kitap Asi Melekler'in orijinal adı da Angelology zaten. New York Times'ın çok satanlar listesine giren kitabın bu kadar sevilmesine karşılık, Trussoni bu hikayeyi zaten bir seri olarak planlamış ve bu yılın martında ikinci kitap Angelopolis yayınlanmış durumda. D&R'ın sitesinde İngilizcesini gördüm ama Türkçesi henüz yok gibi, yayıncısı Doğan Kitap'ın sitesinde bile.
Ben kitabı ve öyküyü hakikaten sevdim, iyi yazılmış, iyi araştırılmış, eğlencesi de aksiyonu da draması da yerinde bir anlatım kullanıyor Trussoni. Serinin geri kalanını okumak için sabırsızlanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...