21 Şubat 2011 Pazartesi

İLİŞİK-SİZ-LEŞ-MEYE ÇALIŞMAK

Kanımca John Rambo bile gelse, bu Türkiye'de bir üniversiteden ilişiğini kesme-kaydını alma türünden işlemleri gerçekleştiremezdi. Bitap düşer, kampüsün orta yerinde kör çakısıyla bileklerini kesiverirdi.
Hayır ilk defa yapmıyorum bu işi, üniversiteden mezun olabildim mi acaba paranoyaları arasında bir de kütüphane-sağlık merkezi-sosyal tesis-ıvır zıvırdan elindeki kağıda imza ve mühür alabilme çalışmasını daha önce denemiştim. Gayet acınasıydı. 5 yıl boyunca bir kere bile içine girmediğim, kapısının önünden toplasan yılda iki kere geçtiğim kütüphaneyle bir işim kalmadığını belgelemek için hoop kütüphaneye imza attırmaya gitmiştim. Normalde doktora gitmeyeli 10 seneyi geçmişken okulun sağlık merkezine adımımı atmayacağımı ise kağıda tabiki yazamazdım. Onun için de sağlık merkezini bulmam gerekiyordu, bulmuştum. Böyle en az 6 tane imza boşluğu olan bir kağıdı elimde günlerce ordan oraya dolaştırmıştım. Sonuç: Aldım o diplomayı ama benden aldıkları 60 TL'nin yanında benim onlardan en az 5 katı işçilik parası almam gerekiyordu.
Bugün bir kere daha aynı döngüye girmek zorunda kaldım. Bu kez mezun olmadım, sadece kaydımı sildirmek üzerinde düzinelerce damga olan zavallı lise diplomamı geri alabilmekti isteğim. "Bir dönem okudum ama bıraktım. Yüksek lisansa geçiyorum, belgelerimi geri alabilir miyim?" Çıkış işlemleri için fotokopi kağıt. Ama ben gene burda olacağım zaten, yüksek lisansı burada yapıyorum, sadece o diplomayı alıversem ne olacak sanki? Yoo çok şey olur, önce adamakıllı kaydını sildirmeli, ilişiğini kesmelisin. İyi keselim. "Bu kağıdın üst kısmını sen dolduracaksın, gerisini imzalat." Bir kağıda bakmamayı hiç bu kadar istememiştim. Kütüphane,sağlık merkezi,öğrenci evleri,yurt merkezi...Yüzde 90'ının yerini dahi bilmiyorum, sadece bir dönemdir bu kampüsteyim zaten. Adımımı bile atmadığım yerle nasıl bir ilişkim olabilir ki kesmeye çalışayım? O kadar bilgisayar çağı bilmem ne demeye bayılıyor herkes, hani nerde? Oturdukları ofisten bilgisayarı açıp,sistemlerine baksalar nereye borcum harcım var-yok görseler de buyur belgelerin deseler olmuyor mu? Öyle bir sistem yok mu yoksa? Aaa, gerçekten ayıp. Habire insanı alt eden beyinler üretme yarışındalar da bir üniversitenin tüm birimlerini ve öğrenci işlemlerini birbirine bağlayabilen, bilgilerini içerebilen bir sistem yapamıyorlar mı? İki saniyelik işlem değil mi bu?
--Diplomamı geri istiyorum.
--Adınızı alayım. Tamam, bir saniye. (Tık tık, şık şık, tııırt) Buyrun.
Ama olmuyor demek ki. Ben de sabah boyu bir güneş yiyip terleyip, bir buz gibi Ankara rüzgarı yiyorum, tüm kampüsü bir aşağı bir yukarı arşınlıyorum, nerenin yetkili olduğunu benden daha iyi bilmeyen yetkililerin çabalarıyla labirent oynuyorum ve sonunda 60 yaşında Uzak Doğu'yu fethetmeye çalışan Rambo kıvamında kendimi otobüse atıyorum. Neden? Öğle tatili olmuşmuş, bire kadar imza atamazlarmış.
Kızgınım,yorgunum. İçimden bu geliyor:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...