27 Şubat 2011 Pazar

CAMELOT İLK BÖLÜM İNCELEMESİ:NASIL BAŞLADI?

Önceki gün bahsettiğim üzere Starz'ın Camelot'u ilk bölümüyle seyirci karşısına çıktı. Aylardır teaserları nette dönen dizinin ilk bölümü vaadedilen görüntüleri ve oyuncuları ile şimdilik hızını almaya başlamış bir şölen tadındaydı. Kurban mı yoksa sadece ezilmeye çalışılmış haklı bir kadın mı olduğu konusunda bir türlü bir mutabakata varılamayan Morgan Le Fey rolünde Eva Green resmen kendini bulmuş gibi. Kışkırtıcı, ürkütücü, tehdit edici ve bir o kadar da kırılgan, güzel görünüyor. Zaten ilk onunla tanışıyoruz. 15 yıllık manastır sürgününden sonra gelip, babası Uther Pendragon'dan kendisini yeniden saraya kabul etmesini istiyor. Ama kral kararlı, onu kovuyor. Bu sırada Morgan'ın, kendi annesinin ölümünden hemen sonra babasıyla evlendiği için ölesiye nefret ettiği kraliçe Igranie'le tanışmış oluyoruz. Claire Forlani iyi bir seçim gibi duruyor.
Babasına iyice içerleyen Morgan - ki bu sırada krallığın tek yasal varisinin kendisi olduğunu düşünüyor, Arthur'da hiçbir şekilde haberi yok- sihirle yüzünü değiştirip, kralı yemek yoluyla zehirliyor. Uther'ın ölüm döşeğinde Merlin yetişiyor ama onu kurtaramıyor. Joseph Fiennes'in çizdiği Merlin portresi oldukça değişik. Saçı kazınmış, oldukça dinç, orta yaşının en güçlü döneminde gayet de kendisi kral olabilecekmiş gibi bir Merlin ortaya koymuş Fiennes. Fiziksel olarak böyle olmasının yanısıra, bu Merlin kendi espri anlayışına sahip, genç görünse de sanki içinde kaldıramayacağı ağırlıktaki fırtınaları taşıyormuş gibi görünüyor. Fiennes'in bu Merlin'i ne kadar ileriye götürebileceğini hep birlikte göreceğiz.
Arthur'sa havai, kız peşinde bir delikanlı olarak gösterildi ilk bölüm itibariyle. Buna karşın yuvarlak masanın Sir Kay'i olacak Kay ise yere sağlam basan genç adam rolünde. Jamie Campbell Bower'ın Arthur'u ve Peter Mooney'nin Kay'i şimdilik idare eder.
Hikayenin ana hatları Le Morte D'Arthur'da anlatıldığı gibi. Bu bölümde Morgan kral Uther'dan ters yüz görünce onu zehirledi ve yerine geçme umuduyla Orkney Kralı Lot'a evlilik yollu yandaşlık önerdi. Ayrıca Igranie'ni sürgüne gönderdi. Bu sırada Merlin, seneler evvel bebekten götürüp Sir Ector ve karısına emanet ettiği Arthur'u bulmaya gitmişti. Tahta geçirmek üzere Arthur'u almaya gitti bu şekilde ancak Arthur, kardeşi olarak bildiği Kay'i de yanında götürmek istedi. Bu şekilde Merlin, Arthur ve Kay birkaç günlük bir yolculuğun ardından Roma döneminde yapılmış ancak artık harabe olarak duran antik Camelot kalesine geldiler. Merlin etrafa haber salmıştı, kral olarak tanınması için Arthur'un, istekli olanlar gelsin diye. Brastias, Leontes, Palamides ve Pelinor Arthur'a bağlılıklarını sundu. Ancak üvey kardeş Morgan ve onun müttefiki kral Lot kabul etmedi. Bu arada Arthur'un rüyası aracılığıyla meşhur Guinevere'i de görmüş olduk. Mists of Avalon'da seneler önce Morgan Le Fey'in çocukluğunu canlandırmış olan Tamsin Egerton, Guinevere olarak çok iyi şeyler yapacağa benziyor. Ormanda kendisine saldırdığı için öldürdüğü adam Lot'un oğlu çıkınca Arthur, annesi olarak bildiği Sir Ector'un karısının gözleri önünde Lot tarafından öldürülmesini izledi. Böylece taraflar birbirlerine açıkça savaş ilan etti. Tabi Kral Lot rolünde de James Purefoy var. (Ben bu adamı her görüşümde hep tanıdık birine benzetiyorum ama bir türlü çıkaramıyorum, hep böyle oluyor sanki aileden eş dost akrabadan biriymiş gibi.)
Bu arada dizinin yazarı olarak görünen isim Tudors'u bize 4 sezon izlettiren ve Cate Blanchett'lı Elizabeth filmlerinin de aynı zamanda yazarı olan Michael Hirst.
İlk bölümde taşları yerine koyan Camelot, bakalım bundan sonrasını ne yapacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bahar Ekinoksu - "Old must be left; New must be adopted; Life must be celebrated"

Ostara veya Eostre veya Eastre, Germen bahar ve şafak tanrıçası. O dönemin akademik yazılarında kendisinden yalnızca bir kez bahsediliyor - ...